Skip to main content

Oamenii care produc schimbarea


Stateam de vorba cu un prieten despre evolutia speciei umane si despre tendintele agresive. Despre cum, dupa miliarde de ani de transformari, dupa sute de teorii ale originii, dinamicii si scopului nostru aici si acum, suntem inca la inceput. Inca incapabili sa ne asumam responsabilitatea respiratiei, inca explozivi cand suntem atacati, inca modelati de legea supravieturii, inca raspunzand prompt la nevoile bazale de hrana si adapost. Ai crede ca daca pe talpa rosie a pantofului scrie Louboutin, sufletul nostru s-a cizelat, arhitectura mentala a invatat sa curbeze ideile intr-un design maiestuos. Dar nu, noi suntem inca micile animale paroase, speriate de traznet, alertate de cutremure, disperate sa-si pastreze centimetrul cub de oxigen dinaintea nasului. Umanitatea e la stadiul copilului de doi ani, care vrea ceva si vrea ACUM, care functioneaza dupa regula pedeapsa – recompensa, care are nevoie sa fie dus de mana si invatat unde e voie si unde e “cah”.

Intr-un astfel de context, apar, involuntar, oamenii care produc schimbarea. Sunt aceia care, putin mai treziti din lumea haotica de elemente disparate ale micului mucos, se opintesc si se avanta spre mai bine, mai frumos, mai etic. Sunt doua tipuri de oameni care produc schimbarea: cei care promit recompensa si cei care aplica pedeapsa.

Oamenii care produc schimbarea conlucreaza. Stabilesc impreuna scopul si directia. Si impart sarcinile. Unii devin lideri, altii devin gardieni. Unii se aseaza in frunte si deschid drumuri, altii vegheaza la respectarea directiei si pedepsesc abaterile. Niciun statut nu este mai important decat altul. Liderii fara gardieni ar fi lunatici. Gardienii fara lideri ar fi agresori.

Tu ce esti? Ce-ai putea fi? Oare ai putea fi un exemplu de onoare si curaj pentru ceilalti? Ai putea abandona comoditatea morbida a statutului mediocru pentru urmarirea pasionala  unui scop mai inalt? Ai putea pune in mainile altcuiva ce are el nevoie pentru a fi mai bun cu fiecare zi?

Sau…

Ar putea strigatul tau sa ingrozeasca multimile? Sabia ta ar putea dobori capetele care se complac in lancezeala si ignoranta? Ai putea sa fii suficient de inspaimantator incat ceilalti sa creada in pericolele cutremuratoare pe care le vestesti?

Multi suntem copilul de doi ani. Eu, tu, cei langa care ne trezim dimineata, cei care se grabesc sa prinda autobuzul, cei care asteapta la semafor cu ochii in oglinda retrovizoare, cei de la care plecam si la care ajungem. Si e in regula sa avem doi ani si sa lasam pe cineva sa ne ia de mana si sa ne arate drumul pentru ca, atunci cand timpul va decide, sa devenim noi insisi oamenii care produc schimbarea.

Comments

Popular posts from this blog

Lectie de la bunicul meu

Cand ma inscrisese mama la gradinita, nu aveam mai mult de trei ani. Imi aduc aminte ca ma speria gramada aia ce copii guralivi si energici. Eu eram “puiul bunicii”, o femeie trecuta de cincizeci de ani, obisnuita sa respecte regulile sociale si sa le incalce flagrant pe cele familiale, strecurandu-mi prajituri intre mese si luandu-ma la ea ca sa scap de somnul de dupa-amiaza. Eu eram ursuletul ei de plus, iar viata mea toata se invartea in jurul ei. Ea ma ducea la gradinita, intr-un autobuz cu nazuri, care scartaia si se poticnea la fiecare intorsatura de roata. Ba odata, mi-am spart buza in bara de care ma tineam cu atata inversunare, ca sa nu fiu aruncata din scaun. Tot ea, bunica, ma lua de la gradinita, zambitoare ca de obicei. Si punctuala. Foarte important, asa, pentru “gradinitzari” care, odata ce incepe sa se goleasca clasa, incep a avea previziuni apocaliptice despre cum au fost abandonati de parinti. Dar parintii ajung mereu, asa ca visul lor cel mai urat se fasaie ca u

Four years and many dolls later

2 015 has started in complete denial for me. After over a year and a half of heartbreak, some stress that came with that and some guts that came out of nowhere and ripped some bandages covering a lot of bad bad things, I had decided it was time to practice being single. But not in a wallowing in self pity feeling sorry for myself kind of way, nor in a “men are terrible, I should only rely on pets” kind, either. Just being single and bei ng curious about every single experience, from having the morning coffee by myself, to fully functioning professionally and socially. Not that I had not been single before, but very rarely was I not “on the market”. So, half of 2014 I had been single and since December of that year, I had decided I actually was going to give this solo thing a try. It lasted four full months. It doesn’t look much in writing, either! Well, here is what happened! Armed with the will to practice curiosity and patience, I have started planning, for 2015, all those th

Cineva...

N-am vazut-o cand a venit…Asa spun unii. Dar eu am vazut-o venind. Si am crezut ca sunt bine inarmata sa joc. A trecut prin mine si m-a spulberat. Am uitat ca am stat vreodata in picioare.  Au disparut sunetele, culorile, ideile. Lumea s-a amestecat  haotic si creierul meu nu mai avea materie cu care sa lucreze. Am lovit pamantul la un moment dat. Cred. N-am respirat, n-am clipit. M-am pierdut intr-o stare de coma ce m-a dus departe, m-a ascuns de durerile pe care nu le-as fi putut suporta constient. Nu stiu cine m-a gasit, ce mi-a facut, cat timp. Ceva ma reasambla. Fara rost, ma gandeam eu in momentele rarefiate de constienta . Nu simteam de unde pana unde durez si unde ma sfarsesc. Cand am deschis ochii, am vrut sa urlu. Nu mai eram ce stiam. Si nu mai aveam ca fiu niciodata. Dar nu aveam forta sa imi urlu furia. Am vrut sa mor, sa ma intorc ca noua. Cerul ma strivea cu prea multa lumina. Eu eram un rebut. Intr-o zi am clipit. Ce natural! Nu trebuia sa reinvatz sa clipesc.