Skip to main content

Nu e frica de moarte...


Imi amintesc de zilele in care am vrut sa mor…de fapt, nu am uitat niciodata. S-a cuibarit in spatele meu o umbra stranie, a ceva ce nu intalnisem niciodata pana atunci, dar care mi-a lasat o senzatie acuta de familiar. Ca un strain pe care il cunosti de cand lumea.

Cand m-am hotarat sa mor, aerul a inceput sa miroasa altfel. Oamenii s-au transformat treptat in figuri de carton, interactionand mecanic, impiedicat, lipsit de …interes. Da, asta a fost primul lucru pe care l-am observat in lumea care sa pregatea sa ma expulzeze. Lipsa de interes fata de ceea ce ma inconjura. Ma retrasesem in mine, desprinzandu-ma usor de buricele degetelor de la mana, de pori, de incheieturi. Corpul imi ramasese o haina larga si ma impiedicam acum in el.  Eram atat de silfida, incuiata in intuneric, departe de spectacolul oricarui tip de existenta. Simteam ca mi se fac bagajele ca mi se pregateste iesirea. Si eram curioasa de ceea ce avea sa urmeze. Cand voi pleca? Cine imi va tine companie? Ce voi vedea in calatoria mea? Unde voi ajunge? Deveneam, cu fiecare dimineata, mai grabita sa-mi iau ramas bun.

Cand mi-am inceput ritualul de adio, am atins oamenii de carton. Nu m-au miscat cu nimic. Mama imi povestea despre problemele ei contabile, Ioana se pregatea de nunta, Ilinca se muta din oras. Iubitul meu  glumea si radea cu mine, iar eu ma gandeam ce sa-i las, ca sa fie cat mai mult asa, binedispus. Ma gandeam cat de indignata as fi daca ai mei ar plange cand ne-am lua la revedere si cat de vinovata m-ar face sa ma simt pentru ca am ales o destinatie care iese din orice harta.

A venit seara in care mi-am luat adio de la mine. Ma fixasem asupra unei poze si o privisem intr-atat incat nu ma mai recunosteam. Imi parea rau ca o parasesc. Din ce in ce mai rau, cu fiecare clipit. Am plans ca la o inmormantare.  Si am simtit cum umbra aceea stranie si rece ma inveleste intr-un cocon, din ce in ce mai strans si mai negru. Ma uitam la obiectele din jur ca pentru ultima data – la rafturile de romane scrise de Pascal Bruckner, printre care se afla un “Luni de fiere” semnat de autor; la ursul de plus de la Harrods cu care iubitul meu m-a surprins in urma cu un an si care multa vreme a mirosit a aeroport; la poza facuta alaturi de tatal meu prima data cand am pasit in Queens, New York. La patura cuminte care imi tinea de cald acum; la mainile mele, pe care, surprinzator, le mangaiam. Mi-erau dragi. Mi-am dezvelit picioarele. Nu-mi aminteam sa fi slabit atat. Cat de mult timp pierdusem criticandu-le, ca nu sunt destul de subtiri sau de lungi. Ce mai conta acum, tot aveam sa le pierd. Mi-am imbratisat genunchii si parul mi-a alunecat peste ochi. Mirosea a noiembrie – a ger si a plante. Cate respiratii vor mai exista pana sa nu-i mai simt deloc mirosul? As fi vrut sa dorm cu el infasurat in jurul nasului, cu toate ca altadata nu-l sufeream fiindca nu statea buclat, indiferent de caznele cosmetice la care-l supuneam.

Am adormit cu mult dor de mine. Cand m-am trezit, nu plecasem inca. Dar ma cuprinsese o teama: ce data e trecuta pe biletul meu? Mai am destul timp sa ma bucur de mine? Ploua nervos si strada parea bombardata de umbrelele impleticite, grabite, care se ciocneau in viraje. “Am si eu o umbrela”, mi-a venit in minte. Si-am fugit cu ea afara, fara sa ma mai gandesc ca nu e suficient de eleganta si ca are prea multe flori. Mi se blocase pentru cateva secunde si rafalele de vant imi plouasera pana si-n pantofi. Ce senzatie neplacuta. Ce reactie agresiva imi trezise! Ce vie! Si ce revelatie coplesitoare imi provocase! Ca sunt vie, salbatic, violent de vie!

Comments

  1. Sunt tare curios de continuarea povesti. Pentru prima parte BRAVO.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Lectie de la bunicul meu

Cand ma inscrisese mama la gradinita, nu aveam mai mult de trei ani. Imi aduc aminte ca ma speria gramada aia ce copii guralivi si energici. Eu eram “puiul bunicii”, o femeie trecuta de cincizeci de ani, obisnuita sa respecte regulile sociale si sa le incalce flagrant pe cele familiale, strecurandu-mi prajituri intre mese si luandu-ma la ea ca sa scap de somnul de dupa-amiaza. Eu eram ursuletul ei de plus, iar viata mea toata se invartea in jurul ei. Ea ma ducea la gradinita, intr-un autobuz cu nazuri, care scartaia si se poticnea la fiecare intorsatura de roata. Ba odata, mi-am spart buza in bara de care ma tineam cu atata inversunare, ca sa nu fiu aruncata din scaun. Tot ea, bunica, ma lua de la gradinita, zambitoare ca de obicei. Si punctuala. Foarte important, asa, pentru “gradinitzari” care, odata ce incepe sa se goleasca clasa, incep a avea previziuni apocaliptice despre cum au fost abandonati de parinti. Dar parintii ajung mereu, asa ca visul lor cel mai urat se fasaie ca u

Four years and many dolls later

2 015 has started in complete denial for me. After over a year and a half of heartbreak, some stress that came with that and some guts that came out of nowhere and ripped some bandages covering a lot of bad bad things, I had decided it was time to practice being single. But not in a wallowing in self pity feeling sorry for myself kind of way, nor in a “men are terrible, I should only rely on pets” kind, either. Just being single and bei ng curious about every single experience, from having the morning coffee by myself, to fully functioning professionally and socially. Not that I had not been single before, but very rarely was I not “on the market”. So, half of 2014 I had been single and since December of that year, I had decided I actually was going to give this solo thing a try. It lasted four full months. It doesn’t look much in writing, either! Well, here is what happened! Armed with the will to practice curiosity and patience, I have started planning, for 2015, all those th

Cineva...

N-am vazut-o cand a venit…Asa spun unii. Dar eu am vazut-o venind. Si am crezut ca sunt bine inarmata sa joc. A trecut prin mine si m-a spulberat. Am uitat ca am stat vreodata in picioare.  Au disparut sunetele, culorile, ideile. Lumea s-a amestecat  haotic si creierul meu nu mai avea materie cu care sa lucreze. Am lovit pamantul la un moment dat. Cred. N-am respirat, n-am clipit. M-am pierdut intr-o stare de coma ce m-a dus departe, m-a ascuns de durerile pe care nu le-as fi putut suporta constient. Nu stiu cine m-a gasit, ce mi-a facut, cat timp. Ceva ma reasambla. Fara rost, ma gandeam eu in momentele rarefiate de constienta . Nu simteam de unde pana unde durez si unde ma sfarsesc. Cand am deschis ochii, am vrut sa urlu. Nu mai eram ce stiam. Si nu mai aveam ca fiu niciodata. Dar nu aveam forta sa imi urlu furia. Am vrut sa mor, sa ma intorc ca noua. Cerul ma strivea cu prea multa lumina. Eu eram un rebut. Intr-o zi am clipit. Ce natural! Nu trebuia sa reinvatz sa clipesc.