Skip to main content

Noiembrie

* coloana sonora recomandata: Lenka - Trouble is a friend



Mirosul proaspat a cafelei se impletea in ochiurile largi ale jachetei din matase gri. Aburul devenise fir si o mana abila il conducea pe fata si pe dos, ca intr-un dans medieval si acum firul flirta nerusinat cu fibra de matase. Ritualul lor era acelasi in fiecare dimineata si se sfarsea... nu se sfarsea niciodata. Matasea mirosea a cafea proaspata iar el, aburul, se ingrijea ca ea sa nu duca dorul aromei in nicio dimineata.
O adiere mai curajoasa de vant de tomnatic spulbera vraja care tesea in ochiurile de matase si Anya se scutura ca patrunsa de un fior. Era mijlocul lui noiembrie si primii fulgi de zapada incepusera sa orneze orasul dupa placul lor. Si cine putea spune ca nu aveau talent? Erau magicieni ai designului urban, transformand acoperisuri ponosite in cupole de opal si strazi cenusii in covoare de puf.
Asa se gandea Anya la orasul in care locuia, in dimineata aceea de noiembrie, privind din terasa apartamentului ei si sorbind in cea mai mare liniste cafeaua neagra care inca scotea aburi. Era o atmosfera placuta: acelasi ritm forfotind tipic oraselor mari, acelasi miros citadin de parfum amestecat cu gaze de esapament, arome de mic dejun si apa inghetata care curge din cer. Anyei ii placea acest mic si magic ritual al ei: urmarea de sus, din cuibul ei protectiv, lumea de pe strada si isi imagina ce griji, planuri, vise are fiecare dintre trecatori. Si-i imagina ca frati, iubiti, copii ai cuiva si toti prindeau viata, devenind interconectati, ca o mare familie. In dimineata asta, insa, ochii ei nu se opreau asupra nimanui. Alunecau precum fulgii de zapada neobositi, pe paltoanele pietonilor care stateau la semafoare, pe urmele cizmulitelor de pusti care se indreptau spre scoala in cea mai mare graba, pe capotele lucioase ale masinilor care incepeau sa isi piarda culoarea sub perdeaua de zapada. O masina se opri aproape de casa ei. Din ea iesi un tanar intr-un palton negru care parea foarte grabit. Traversa in graba strada si disparu in magazinul de la parterul casei ei. Anya simti dintr-odata o senzatie de disconfort. Incerca sa si-l aduca aminte pe tanarul cu palton negru. De indata ce iesise din masina fulgii de zapada i se asezasera pe par si pe umeri. Cercelul din ureche si lantul de la gat il scoteau din tiparul barbatului obisnuit care iese din masina sa-si cumpere tigari. Parea mai degraba un star rock ratacit printr-un cartier anonim. O secunda i-a trebuit Anyei sa si-l imagineze un copil rasfatat, odrasla unor bogati si influenti oameni de afaceri. Oare cate “iubite” viseaza la el inainte de culcare? Cate il viseaza? Cu cate dintre ele a fost atat de natural ca atunci cand a iesit din masina si s-a grabit sa traverseze sub balconul ei? Acum Anya simtea o nevoie dureroasa de a-l revedea. Dar in acelasi timp ar fi vrut sa intarzie, ca ca sa-l stie in preajma ei mai mult. Sigur se va intoarce la masina din care iesise. Nu avea cum sa zaboveasca prea mult. Si inima ei incepuse sa bata mai tare. Atat de tare incat soneria de la usa o facu sa tresara si sa verse cafea pe jacheta din fir de matase.
“Of, la naiba” izbucni ea iritata din pricina petei dar mai degraba din cauza ca nu vroia sa-si desprinda ochii de masina necunoscutului ei. Oamenii nu stau intr-un loc, mai ales necunoscutii. Ii vezi acum, apoi dispar si nu-i mai vezi niciodata. Soneria se auzi iar si acum Anya se grabi spre usa. La urma urmei, orice ar fi, putea fi expediat rapid. Deschise incercand sa-si acopere pata de cafea. Si in clipa urmatoare pata disparu. Si iritarea ei la fel. Si gandul ca nu-si mai vede strainul.
“Buna dimineata” ii spuse tanarul cu palton negru care se afla acum in fata usii. Soferul are gripa. Am sa te aduc eu la serviciu.”

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Lectie de la bunicul meu

Cand ma inscrisese mama la gradinita, nu aveam mai mult de trei ani. Imi aduc aminte ca ma speria gramada aia ce copii guralivi si energici. Eu eram “puiul bunicii”, o femeie trecuta de cincizeci de ani, obisnuita sa respecte regulile sociale si sa le incalce flagrant pe cele familiale, strecurandu-mi prajituri intre mese si luandu-ma la ea ca sa scap de somnul de dupa-amiaza. Eu eram ursuletul ei de plus, iar viata mea toata se invartea in jurul ei. Ea ma ducea la gradinita, intr-un autobuz cu nazuri, care scartaia si se poticnea la fiecare intorsatura de roata. Ba odata, mi-am spart buza in bara de care ma tineam cu atata inversunare, ca sa nu fiu aruncata din scaun. Tot ea, bunica, ma lua de la gradinita, zambitoare ca de obicei. Si punctuala. Foarte important, asa, pentru “gradinitzari” care, odata ce incepe sa se goleasca clasa, incep a avea previziuni apocaliptice despre cum au fost abandonati de parinti. Dar parintii ajung mereu, asa ca visul lor cel mai urat se fasaie ca u

Four years and many dolls later

2 015 has started in complete denial for me. After over a year and a half of heartbreak, some stress that came with that and some guts that came out of nowhere and ripped some bandages covering a lot of bad bad things, I had decided it was time to practice being single. But not in a wallowing in self pity feeling sorry for myself kind of way, nor in a “men are terrible, I should only rely on pets” kind, either. Just being single and bei ng curious about every single experience, from having the morning coffee by myself, to fully functioning professionally and socially. Not that I had not been single before, but very rarely was I not “on the market”. So, half of 2014 I had been single and since December of that year, I had decided I actually was going to give this solo thing a try. It lasted four full months. It doesn’t look much in writing, either! Well, here is what happened! Armed with the will to practice curiosity and patience, I have started planning, for 2015, all those th

Cineva...

N-am vazut-o cand a venit…Asa spun unii. Dar eu am vazut-o venind. Si am crezut ca sunt bine inarmata sa joc. A trecut prin mine si m-a spulberat. Am uitat ca am stat vreodata in picioare.  Au disparut sunetele, culorile, ideile. Lumea s-a amestecat  haotic si creierul meu nu mai avea materie cu care sa lucreze. Am lovit pamantul la un moment dat. Cred. N-am respirat, n-am clipit. M-am pierdut intr-o stare de coma ce m-a dus departe, m-a ascuns de durerile pe care nu le-as fi putut suporta constient. Nu stiu cine m-a gasit, ce mi-a facut, cat timp. Ceva ma reasambla. Fara rost, ma gandeam eu in momentele rarefiate de constienta . Nu simteam de unde pana unde durez si unde ma sfarsesc. Cand am deschis ochii, am vrut sa urlu. Nu mai eram ce stiam. Si nu mai aveam ca fiu niciodata. Dar nu aveam forta sa imi urlu furia. Am vrut sa mor, sa ma intorc ca noua. Cerul ma strivea cu prea multa lumina. Eu eram un rebut. Intr-o zi am clipit. Ce natural! Nu trebuia sa reinvatz sa clipesc.