Skip to main content

Osaka, printre frunze

Oceanul Pacific scaldă în vest unul dintre cele mai războinice ţărmuri ale sale: Osaka. Oraşul, aşezat pe o pantă de versant, coboară în mare cu o înverşunare tipică sufletelor nipone: tinere, impulsive, arogante în eternitatea lor. Pentru că, acolo, sufletele nu mor. Ele îşi croiesc itinerarii celeste, poposesc în Nirvana, alunecând înapoi, într-un tăiş de sabie.
Sabia samuraiului, katana, era considerată sufletul său. Cultul pentru katana
şi pentru sufletul războinicilor medievali japonezi a dat naştere unui cod militar care nu a fost întrecut în stricteţe de niciun alt popor. Adepţii codului Bushido urmau reguli care acum ni s-ar părea absurde şi care, tocmai din acest motiv, ni-i transformă cu uşurinţă pe adepţii săi în personaje de poveste.
Un samurai trebuia să ia o decizie într-un interval mai scurt de şapte respiraţii. Prinţul Naoshige a adăugat: “Dacă hotarârile tale sunt prea lente, 7 din 10 vor fi greşite.” E greu de înţeles modul de viaţă al unui samurai, care, cu fiecare respiraţie, strângea în mâna dreaptă mânerul nobil brodat al sabiei sale şi în stânga lemnul plăpândei flori de cireş, sursa lui de creaţie şi vis.
Un samurai trebuia să poată scrie poezii la fel de dibaci precum îşi mânuia katana în luptă. Trebuia să devină un maestru şi în acelaşi timp să-şi cultive modestia. Numai astfel ar fi putut învăţa din secretele vieţii.

În vremea epocii Kofun, între anii 250 şi 538, Osaka avea în întregime o cultură shintoistă. Localnicii urmau “drumul zeilor” (Shin-to), în adoraţia lor pentru spiritele naturii, numite kami. Acestea dădeau naştere oamenilor, motiv pentru care numărul lor creştea fără încetare. Kami arătau întotdeauna frumuseţea momentului prezent, astfel încât japonezii au avut propria versiune a proverbului latin “carpe diem”. Nu există nimic în afara momentului prezent. Viaţa trebuie traită în conformitate cu dorinţele prezente.
Unul dintre zeii cei mai prezenţi în Osaka era cel al seismelor, Ne-No-Kami, celebrat prin rugăciuni şi ofrande, în speranţa că acesta nu va mai aduce cutremure în regiunea Kansai.

De-a lungul vremii, Osaka a fost capitală a Curţii Imperiale, port de importanţă comercială majoră, oraş al rebeliunii samurailor şi, în prezent, al doilea oraş ca mărime al “Ţării Soarelui-Răsare”. Zgârie-norii şi reclamele luminoase care abundă pe toate clădirile fac loc, cu greu, Castelului, altarelor Sanko şi Tamatsukuri Inari şi celui mai vechi templu budist al Japoniei, Shitenno-ji. În anul 593 prinţul Shotoku a construit templul în onoarea Celor Patru Regi ai Cerului. Aceştia erau patru zeităţi care ofereau protecţie din cele patru puncte cardinale. Lor li se închinau rugăciuni pentru negustori şi marinari.
Japonia şi-a identificat multe zeităţi. Fiecare fenomen al naturii este, conform religiei Shinto, un kami. Unul dintre zeii căruia i se aduc şi acum onoruri este Tunetul, a cărui origine este bizară şi înfricoşătoare. După moartea înţeleptului şi poetului Michizane Sugawara, în 901, o serie de dezastre – ciumă, secetă, incendii asupra Palatului Imperial - i-a făcut pe localnici să creadă că spiritul acestuia s-a transformat în Zeul Tunetului. De atunci, pe 24 şi 25 iulie, în fiecare an, are loc un ritual care se termină în foc de artificii, pe valurile oceanului. Numit Tenjin Matsuri, acesta a ajuns până în zilele noastre ca unul dintre cele mai frumoase festivaluri anuale ale Japoniei. Odată cu ridicarea altarelor în cinstea sa, zeul a abătut din calea oraşului dezastrele şi a devenit un spirit călăuzitor al celor care îşi doresc să înveţe, să evolueze şi să cunoască spiritul în esenţa sa.

Cuprinsă între podişuri şi ape, între voci ale naturii şi sunete urbane, Osaka este ca o cărare de munte: comorile cele mai nobile se ascund sub frunze.

Comments

  1. FELICITARI
    ESTE SUPERB.....CA M-AM SATURAT DE ATATEA SI ATATEA PORCARII IN MEDIA.

    ReplyDelete
  2. O frumoasa scurta descriere despre maretul tarm Osaka si despre stilul de viata a unei culturi din care poate am mai avea ce invata si astazi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Lectie de la bunicul meu

Cand ma inscrisese mama la gradinita, nu aveam mai mult de trei ani. Imi aduc aminte ca ma speria gramada aia ce copii guralivi si energici. Eu eram “puiul bunicii”, o femeie trecuta de cincizeci de ani, obisnuita sa respecte regulile sociale si sa le incalce flagrant pe cele familiale, strecurandu-mi prajituri intre mese si luandu-ma la ea ca sa scap de somnul de dupa-amiaza. Eu eram ursuletul ei de plus, iar viata mea toata se invartea in jurul ei. Ea ma ducea la gradinita, intr-un autobuz cu nazuri, care scartaia si se poticnea la fiecare intorsatura de roata. Ba odata, mi-am spart buza in bara de care ma tineam cu atata inversunare, ca sa nu fiu aruncata din scaun. Tot ea, bunica, ma lua de la gradinita, zambitoare ca de obicei. Si punctuala. Foarte important, asa, pentru “gradinitzari” care, odata ce incepe sa se goleasca clasa, incep a avea previziuni apocaliptice despre cum au fost abandonati de parinti. Dar parintii ajung mereu, asa ca visul lor cel mai urat se fasaie ca u

Four years and many dolls later

2 015 has started in complete denial for me. After over a year and a half of heartbreak, some stress that came with that and some guts that came out of nowhere and ripped some bandages covering a lot of bad bad things, I had decided it was time to practice being single. But not in a wallowing in self pity feeling sorry for myself kind of way, nor in a “men are terrible, I should only rely on pets” kind, either. Just being single and bei ng curious about every single experience, from having the morning coffee by myself, to fully functioning professionally and socially. Not that I had not been single before, but very rarely was I not “on the market”. So, half of 2014 I had been single and since December of that year, I had decided I actually was going to give this solo thing a try. It lasted four full months. It doesn’t look much in writing, either! Well, here is what happened! Armed with the will to practice curiosity and patience, I have started planning, for 2015, all those th

Cineva...

N-am vazut-o cand a venit…Asa spun unii. Dar eu am vazut-o venind. Si am crezut ca sunt bine inarmata sa joc. A trecut prin mine si m-a spulberat. Am uitat ca am stat vreodata in picioare.  Au disparut sunetele, culorile, ideile. Lumea s-a amestecat  haotic si creierul meu nu mai avea materie cu care sa lucreze. Am lovit pamantul la un moment dat. Cred. N-am respirat, n-am clipit. M-am pierdut intr-o stare de coma ce m-a dus departe, m-a ascuns de durerile pe care nu le-as fi putut suporta constient. Nu stiu cine m-a gasit, ce mi-a facut, cat timp. Ceva ma reasambla. Fara rost, ma gandeam eu in momentele rarefiate de constienta . Nu simteam de unde pana unde durez si unde ma sfarsesc. Cand am deschis ochii, am vrut sa urlu. Nu mai eram ce stiam. Si nu mai aveam ca fiu niciodata. Dar nu aveam forta sa imi urlu furia. Am vrut sa mor, sa ma intorc ca noua. Cerul ma strivea cu prea multa lumina. Eu eram un rebut. Intr-o zi am clipit. Ce natural! Nu trebuia sa reinvatz sa clipesc.